Registreer of login om alle onderdelen te bekijken

Digitale oprichting van de BV: wanneer is het eindelijk zover?

PEN e-learning 2021, nr 12

dinsdag 23 maart 2021

Per 1 augustus 2021 had het in Nederland mogelijk moeten zijn om volledig digitaal een BV op te richten. Deze verplichting voor elke EU-lidstaat vloeit voort uit een Europese richtlijn (Richtlijn EU 2019/1151), welke richtlijn is op 31 juli 2019 in werking getreden. In de richtlijn is aan de individuele lidstaten in beginsel een termijn van twee jaar gegund om de richtlijnverplichtingen te implementeren in nationale wetgeving. Nederland heeft echter gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot het aanvragen van uitstel voor de implementatie. Dat uitstel is verleend en Nederland kan de invoering van de wet daardoor uitstellen tot uiterlijk 1 augustus 2022. 

Inmiddels is 15 juni 2021 het ambtelijk voorontwerp (‘Voorontwerp’) met wetswijzigingen ter consultatie aangeboden. Deze consultatie is op 13 juli jl.  gesloten. Uit diverse hoeken is gereageerd op het Voorontwerp. Zo spreekt de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) over een belangrijke stap in de modernisering van het ondernemingsrecht.

Maar wat betekent de implementatie van deze richtlijn voor de rol van de notaris? In dit artikel wordt stilgestaan bij de onderdelen van de richtlijn die de rol van de notaris raken.

Auteur: mr. J. (Jeroen) van der Weele